All världens öl

Det finns gott om olika sorters av öl. Här lär vi oss om de olika karaktärerna och hur de grupperas. Vill du veta mer, och smaka på olika öl, kom in på någon av våra ölprovningar.


Lageröl

Svenskt lageröl kännetecknas av att det är ett ljust öl med normal beska och låg sötma. Internationellt lageröl kännetecknas av samma karaktärer som våra svenska lageröl, men kanske en aning högre beska.
Beteckningen lageröl innefattar alla underjästa öl och i huvudsak ljusa öl som efter jäsning fått en tid i en lagringstank. I gamla tider kallades det underjästa ölet för bayerskt öl eller en Bayer. I Tyskland betecknar termen "lageröl" ofta husets standardöl.

Pils

Pils är ett ljust, torrt öl med kraftig humlebeska, både bittert och aromatiskt, och med ett kraftigt rejält skum. Alkoholinnehållet är normalt mellan 4,0-4,5 vol% och en stamvörtstyrka mellan 11,0-12,0% Plato. Namnet pils eller pilsner kommer från staden Pilsen i Tjeckien. Pilsöl bryggs mest i Tjeckien och Tyskland. I Tyskland varierar det i bitterhet mellan norra och södra Tyskland, där norra Tyskland har en mycket högre bitternivå än södra Tyskland.

Dortmunder

Dortmunderöl är ett lageröl som placeras mellan pilsner och münchener, ett ljust till guldfärgat öl med något högre stamvörtstyrka och någon aning sötma till skillnad från normalt lageröl. Ursprunget till denna typ kommer från området kring Dortmund.

Bayerskt/ Münchener

Beteckning för ett bärnstensfärgat eller mörkbrunt lageröl av den typ som ursprungligen utvecklats i Münchenområdet. Alkoholstyrkan är cirka 5,0-5,6 vol%. I Münchenområdet finns både en ljus och en mörk variant av denna typ: Helles eller Dunkel.

 

Elefantöl/Bocköl eller Dubbelbock (bier) /Strongbrew

Alkoholstarkt öl med hög fyllighet som finns både som ljust och mörkt öl i de länder där lagstiftningen tillåter. Stamvörtstyrkan varierar mellan 15 och upp mot 28% Platon och alkoholhalten ligger mellan 5-10 vikt%.

Ale

Olika varianter av ale med en kort beskrivning: Ale betyder att det är ett ursprungligen engelskt överjäst öl som kan produceras i ett stort antal varianter med olika färg, smak och styrka. weissbeer 65

Weizenbier, Weissbeir

Veteöl med en maltblandning bestående av malt och minst 30% mältat vete. Maltblandningen kan även bestå av olika mängder rostad malt och både vara filtrerad och ofiltrerad. Ölen benämns; Weiss, Dunkelweisse, Dunkelhefe och Kristallweisse, en öltyp som är under tillväxt i Tyskland, Österrike och Schweiz. Ett säreget och uppfriskande veteöl är Berlinerweisse, ofta med smak av myskmadra och hallon.

Altbier

Ett överjäst kraftigt kopparfärgat öl med aromatisk humlekaraktär. Området som det kommer från är norra Tyskland och speciellt Düsseldorfområdet.

 

Kölsch

Kölsch är ett ljust öl som ser ut som pilsner, men den lätt fruktiga aromen avslöjar att det är ett överjäst öl. Ölet är lämpligt som aperitif genom sin speciella smak och lukt. Kölsch är varumärkesskyddat och får endast bryggas i staden Köln med omgivningar.

Stout

Ett mycket mörkt, nästan svart, fylligt och kraftigt beskt öl utan sötma och har sitt ursprung från Guinness på Irland. Alkoholinnehållet ligger mellan 4,0 och upp åt 10,0 vol% beroende på var det säljs. Oatmeal är en specialitet som tillverkas av en andel havre som råvara.

Porter

Ett mörkt, välhumlat, fylligt öl med en viss sötma och kraftigt rostad smak. Porter har sitt ursprung i London men har med tiden fått ge vika för den ännu fylligare och kraftigare stouten.

Det handlar om njutningJulöl

Traditionellt, mörkt svenskt öl med rostad smak, balanserad av en påtaglig sötma som ackompanjerar den kraftfulla svenska julmaten.

Rauchbier

Ett speciellt öl som bryggs på rökt malt. Malten torkades i mälteriet över öppen eld och fick på detta vis en egen karaktär. Ölet har idag en rökt smak och finns att smaka i området kring Bamberg i Tyskland.

Lambic

Lambic kallas den klassiska grundvarianten av detta spontanjästa öl. Finns i både lagrade och färska varianter. Åldern kan variera från 3 månader till 3-4 år och ibland ännu äldre. En mildare variant av lambic som sötas med kandisocker benämns faro. Färgen är gyllenbrun med inget eller lite skum. Oftast serveras den ofiltrerad. Smaken är mycket syrlig, lite fruktig och vinliknande.

Gueuze-Lambic

Belgiskt veteöl som spontanjäst. Ölet får jäsa i sk kylskepp varvid vörten kommer i kontakt med mikroorganismer som finns i luften. Det är inte bara jästsvampar utan det förekommer både en mjölksyreförjäsning och en ättiksyrejäsning, därav de mycket syrliga smakerna. Gueuze finns både filtrerad och ofiltrerad.

 

Kriek

Kriek är ett körbärsöl vars bas utgörs av ungt lambic-öl som blandas med svarta körsbär eller i vissa fall med bärextrakt. Ölet får sedan jäsa i 4-8 månader. Kriek lagras sedan minst ett år. Vissa sorter når sin topp först efter flera år på butelj, det gäller särskilt de ofiltrerarde varianterna. I Belgien finns dessutom andra lambicbaserade fruktöl, t ex framboise som framställs av hallon, cassis som görs med svarta vinbär och öl med varierande namn som framställs med extrakt från t ex persika och banan.

Kriek Gueuze - Lambic som smaksatts med körsbär.

Framboises Gueuze-Lambic som smaksatts med hallon.

bildTrappister

Klosteröl som är alkoholstarka, ofta mellan 7,5-10 vol%. Trappist är en speciell munkorden med fem "bryggerikloster" i Belgien och två i Holland. Namnet är registrerat varumärke och endast dessa sju kloster får lov att kalla sin öl för trappist.

Roggenbier

Öl bryggt på samma vis som Weissbier, men i stället för mältat vete används mältad råg.

Svagdricka

Lågalkoholöl av gammeldags typ med tydlig sötma och halvmörk färg. Innehåller ibland jäst. Förr i tiden svenskarnas husdryck nummer ett.